Вести

Формиран Одбор за обнову и развој Сремских Карловаца

Влада Републике Србије формирала je данас, на предлог потпредседнице Владе и министарке културе и информисања Маје Гојковић, Одбор за обнову и развој Сремских Карловаца.

Одбор ће пратити остваривање Програма обнове и развоја Сремских Карловаца и стање културно-историјског наслеђа, као и координирати активности којима се обезбеђују услови за обнову и развој, учествоваће у припреми предлога програма, пратити њихову реализацију, доносити закључке и препоруке које се односе на питања из своје надлежности и донеће пословник о свом раду.

За председницу Одбора именована је Маја Гојковић, а за заменика председник Покрајинске владе Игор Мировић.

Чланови су председник Општине Сремски Карловци Александар Стојкечић, помоћница министра културе и информисања Данијела Ванушић, покрајинска секратарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић и епископ сремски Василије.

Такође, за чланове су именовани и председник Матице српске Драган Станић, академик Василије Крестић, в.д. директорке Републичког завода за заштиту споменика културе Дубравка Ђукановић, директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, директорка Галерије Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски и помоћница министра трговине, туризма и телекомуникација Рената Пинџо.

Народна скупштина је 20. маја усвојила нови закон о обнови културно-историјског наслеђа и подстицању развоја Сремских Карловаца, који би требало да обезбеди боље услове за обнову и чување овог културно-историјског средишта српског народа с краја 17. и 18. века.

У том језгру су Карловачка гимназија, као најстарија гимназија у српском народу, затим кућа иницијатора њеног оснивања и великог народног добротвора Димитрија Анастасијевића Сабова, Саборна црква Светог Николаја, Патријаршијски двор, Православна богословија „Свети Арсеније Сремац” и низ других историјски и архитектонски изузетно значајних здања.