Вести

Сремски Карловци добијају културни центар, одржана конститутивна седница Одбора за обнову и развој града

На конститутивној седници Одбора за обнову и развој Сремских Карловаца, одржаној данас у свечаној сали Магистрата, договорено је да се формира тим који ће изградити трогодишњи план обнове и развоја центра наше историје, духовности и културе и да се изгради мултифункционални културни центар. Седници су присуствовали министарка културе Србије Маја Гојковић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник општине Сремски Карловци Александар Саша Стојкечић, владика сремски Васлије.

На седници Одбора анализирани су резултати досадашњих активности и разматрани планови обнове културно-историјског наслеђа у наредне три године. Министарка културе Маја Гојковић рекла је да ће се при изради програма инсистирати на томе да Сремски Карловци добију културни центар.
То би била институција који би обухватала све аспекте културе, могућност одржавања позоришних представа, ликовних догађаја, музичких садржаја и фестивала, али који би могао да се претвори и у биоскопски простор. То је оно што је потребно Карловцима и што би пратило савремене токове стварања културног туризма и једног, како је рекла, одрживог развоја овог заиста прелепог места – изјавила је Маја Гојковић.
Игор Мировић је констатовао да је Покрајинска влада преко Буџетског фонда за Сремске Карловце, издвојила готово 300 милиона динара за фазу обнове која је у току.
Завршили смо санацију фасаде Саборног храма. У току су радови на реконструкцији Римокатоличког жупног уреда, а настављамо с радовима и на обнови фасаде Патријаршијског двора. А у току је припрема пројектне документације за будуће пројекте. Уверен сам да ћемо у годинама пред нама учинити све да Сремске Карловце, наше најсјајније и најзначајније културно наслеђе, оживимо и обновимо – изјавио је председник Мировић.
Председник општине Сремски Карловци Александар Стојкечић рекао је да захваљујући заједничком раду Републичке и Покрајинске владе наступа нова ера развоја Сремских Карловаца.

– Културни центар који је најавила потпреседница Владе и министарка културе Маја Гојковић, препородиће Сремске Карловце. А када завршимо уређење и адаптацију централног градског језгра и обезбедимо нове туристичке садржаје Сремски Карловци ће заиста бити центар културно-историјског туризма Србије – рекао је Стојкечић.
По завршетку седнице чланови Одбора су заједно са владиком сремским Василијем обишли Римокатолички жупни уред, Саборну цркву, Патријаршијски двор и Библиотеку.Владика сремски Василије захвалио је Влади Републике Србије и Покрајинскојвлади, јер су – како је казао – дали огроман допринос да буде усвојен Закон о обновикултурно-историјског наслеђа и подстицају развоја Сремских Карловаца.- Овде се налази култура нашег народа, ово је један драгуљ који морамо сачувати -изјавио је владика сремски Василије.

Догађају је присуствовала и Драгана Милошевић, покрајинскa секретарка за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.